Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Lidi Západu mluví o humanitě, ale často někde někoho bombardují. Řídí se tím hlavně Američani, jejich vojenskoprůmyslový komplex prostě potřebuje války, jako by z nich žil. Když se mluví o evropských hodnotách svobodě a humanitě, mlčí se o hodnotách jako racionalismus a právo. Proto se istý druh politiků dostává do konfliktů s tzv. selským myšlením. Když si vyberete evropské národy, tak to byli hlavně Britové, kteří prospěli jako velcí pragmatici. A jeden americký prezident říkal: Buď k lidem slušný a nos s sebou velký klacek.

0 0
možnosti
MK

Karma.

Rozlišil bych 2 věci:

DEKLARATORNĚ definované evropské hodnoty, kterými se často ohánějí (hlavně) politici, a hodnoty, které současná evropská civilizace SKUTEČNĚ  v praxi vyznává.  Nějakou silnou, společnou, duchovně-hodnotovou platformu u současného většinového Evropana, na rozdíl od vyznavače islámu, však nevidím žádnou. Uvidíme, jaké to bude mít důsledky do budoucna. Třeba se ještě nějaké hodnoty blíže vydestilují, zesílí a naopak, některé zcela zaniknou.

Píšete:

"Na druhou stranu, pokud mezi naše hodnoty řadíme humanitu a solidaritu, pak odmítnutí migrantů znamená konec evropských hodnost ještě evidentněji. Kdo může člověku zabránit chtít lepší život? Není to nemožné, ale kdo tak činí se jistě nemůže nazývat zastáncem humanity"

Celá věc je složitější. Je to také trochu o konfliktu hodnot. Pokud je naší hodnotou svoboda rozhodnutí, potom máme právo migranty odmítnout - bez ohledu na cokoliv. Dále záleží na přesnějším vymezení pojmu "humanismus". Pokud odmítneme některé migranty (a jiné třeba ne) prostě a jednoduše z toho důvodu, že bychom tím mohli ohrozit sami sebe, jsme ještě humanisté nebo už ne? Já osobně toto považuji za takový ten "zdravý humanismus" narozdíl od "pseudohumanismu". Součástí evropských hodnot by proto měl být dle mého názoru také zdravý rozum.

1 0
možnosti
MS

Jistě, diskuse o "humanismu" je na místě, co jsem chtěl, bylo relativizovat tyto pojmy, jimiž se naše elity tak často zaklínají.

0 0
možnosti
MN

Komunistický režim omezoval osobní svobodu, ale pokud vím, tak si nikdy netroufnul zpochybňovat odvěků respektované základní společenské kameny jako je žena, muž, rodina, národ, vlast, stát…

Novodobí multikulturní evropští inženýři mají tu drzost sahat na tyto přírodní a přirozené kameny, chtějí otupit rozdíly mezi mužem a ženou a zlegalizovat sex všech se všemi, chtějí zrušit národy a státy a GMO (geneticky modifikované organismy) chtějí doplnit o geneticky modifikované obyvatelstvo a naplnit Evropu univerzálními EvroAfroAraby.

Podle mě je dnešní diktatura ještě nebezpečnější než byli komunisté. O takové evropské hodnoty já nestojím.

1 2
možnosti
RH

Komunismus byl internacionalistický a zpochybňoval rodinu, která byla základní formou buržoazního útlaku. Plácáte úplné nesmysly.

2 0
možnosti
JP

Pro mne jsou evropské hodnoty : kultura, vzdělání a demokracie

1 0
možnosti
VV

Ty ovsem najdete i ve vsech ostatnich svetadilech.

2 0
možnosti

V68á10c46l37a63v 84Š88o15b63r

21. 11. 2015 23:11

"Jaké síla, kromě vojenské či ekonomické, mohla Západu dát právo prohlašovat, že jejich hodnoty jsou cennější, než hodnoty ostatních?"

Cena čehokoliv je subjektivní pojem. Vy na ní budeme mít jiná názor než já.

Ale řeknu to takto - určité hodnoty jsou PRO MNE cennější než hodnoty všech ostatních.  (Mluvit o ceně aniž by bylo exaktně specifikováno kde je hodnotitel tohoto parametru je nesmyslné).

A co se toho týká tak mojí hodnotu je moje svoboda - do které mimochodem patří zcela ignorovat jakékoliv bláboly o "Bohu" "víře" a zcela ignorovat jakékoliv požadavky od kohokoliv abych na jeho "víru" bral jakýkoliv ohled.

Další "hodnotou" je pro mne jistá "cennost" žen a dětí. Nebudu nikdy v ničem respektovat ani pomáhat někomu kdo ženy a děti považuje za méněcenné a kdo je používá jako lidský štít když bere útokem nějakou policejní bariéru a tlačí je v předu v první řadě. 

Stejně tak nehodlám mít žádné slitování ani solidaritu s mužem který nechá ženy a děti ve válečné zóně a sám uteče.

Co se uprchlíků týká - tak mé pocity k nim ani nelze nazvat nenávist - mé pocity a názor na ně jsou směsí absolutního znechucení a opovržení. I k vlkům kteří se postaví do první řady aby bránili své samice a štěňata mám větší úctu a považuji je za kulturnější živé bytosti než ty uprchlíky.

Prohlašovat může kdokoliv cokoliv... jestli má prostředky dané prohlášení vyplnit... to je jiná otázka.

1 1
možnosti
MS

Jistě, na osobní úrovni lze o hodnotách mluvit s tím, že vážně existují (ve smyslu, v jakém jste je popsal). Nicméně na mezinárodním poli je to jedna velká lež.

1 0
možnosti
JR

J86a86r35a 61R98a11n90k

21. 11. 2015 23:10

Souhlasim s Vasim clankem, myslim jen, ze hodnoty bud nam jsou rodinou a skolou dane a pak respektujeme i nazory, ktere se s nasimi neslucuji, jen mam pocit, ze tech 40 let spoustu techto hodnot zabilo. Nelze brat uprchliky ze zemi, kde neprchaji pred bombami a pokud maji syrske pasy, byt dusledny a jsou mezinarodni sluzby jako interpol, tak snad by si meli ted uz konecne navzajem predavat listiny s podezrelymi, jen Francie ma udajne 10.000 "pod mikroskopem" v Kanade jich take par tisic maji, ale pokud si navzajem tato jmena nebudou predavat, nikam se nedostaneme. Malo Syranu za Asada melo pasy....to neni nic neznameho. Sleduji denne BBC a ted se vsichni divi, kdyz nektery z tech dnes mrtvych po stredecni razii v Parizi byl znamy Turkum a vedelo se, ze nekolikrat prosel, kde byla chyba?

Vazim si nesmirne Francouzu, ze nestratili sve savoir-vivre a vcera vecer Pariz zila, jako predtim.....s vice policisty, nez za normalni situace. Proto mi nevadi zadne kontroly a skenovani na letistich, cim vice, tim lepe. Jsme dnes globalizovani a ani kdyz CR vystoupi z Evropske unie se to nezmeni, pokud se nepripoji k RF;-)

0 0
možnosti

V96á79c81l59a28v 89Š59o38b26r

21. 11. 2015 23:19

Chyba je v neschopnosti našich vlád a policie reálně vymáhat pravidla v poli. Byrokrati jsou si schopní po večech vysnít cokoliv... ale aplikace v praxi je katastrofa.

Vidíte někde policii na předměstích Paříže a nebo Bruselu že by dělala zátahy na radikály v "no-go čtvrtích" kde si tamní obyvatelstvo prosazuje vlastní právo?

Donutí vlády někde muslimy aby se podřídili existujícím zákonům? že nebude existovat žádná "sharia policie" či "muslimští smírčí soudci"?

Další chyba je v tom že "represivní složky" se reálně bojí proti těmhle lidem zasáhnout aby náhodou nebyli "obviněni z rasové diskriminace" (či diskriminace kultury) od vám podobných.

Skoro politická sebevražda pro policajta někde zasáhnout aby musel zmlátit muslimskou rodinu která přijde bránit zatčení svého člena... (obvykle se seběhne tak 30 lidí a snaží se bránit policii v práci...)

Stejný problém máme my tady v Romských osadách... ale běda když nějaký policajt vytáhne obušek a nebo pistoly...

(obušky se též nesmí vytahovat na odborářských demonstracích... ikdyž si tam náhodou nosí obrázky šibenic - pro Nečasovu vládu... ale to je prý v pořádku.... proti pravicovým vládám se asi šibenice nosit smí... proti levicové vládě Sobotky se to ale stíhat musí...)

Obuchy smí policajti asi vytáhnout jen na toho koho levičáci označí jako "fašisty" (ikdyž na demonstracích Antify je často větší bordel)

1 1
možnosti
Foto

Lidská práva jsou umělý konstrukt - pokud si to režim může dovolit, respektuje je. Jakmile se mu to však z nějakého důvodu nehodí, přestává je respektovat a dokonce vraždí bez soudu - viz útoky na domnělé teroristy pomocí dronů, nebo policejní razie zvláštních komand.

1 2
možnosti
VV

Ano, to vse az na ty vase "drony"  delal minuly rezim.

2 0
možnosti
Foto

R^ (žádné vyšší, typicky evropské hodnoty nikdy neexistovaly, je to jen klišé)

4 1
možnosti
PS

P16e86t88r 38S61k40á86c59e17l

21. 11. 2015 23:33

Takže naši úspěšní předkové před rokem 1938 postavili stát na hliněných nohách? Co vás všechny vychovatelé učili? Doplnit vzdělání četbou knih o té době a i předešlé. Třeba kdy se u nás budovaly železnice, ano ty železniční dráhy, na nichž je nyní v "moderní" době problém přistavět třetí kolej. Například. A je toho pro porovnání vícero. Zdravého rozumu je nám třeba...R^

3 1
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Někdy až moc přemýšlející věčný nespokojenec s podivnou vlastností hledat alespoň třetí strany mincí. Mimo to student ekonometrie, ekonomie a mezinárodních vztahů. Ale to už není tak podstatné :)

Seznam rubrik