Saint-Simon, EU a nová demokracie

8. 07. 2016 12:27:05
Na počátku devatenáctého století existoval ve Francii vlivný politicko-ekonomický směr zvaný Saint-Simonismus. Článek je pokusem o nalezení paralel mezi idejemi tohoto směru a současným Západem.

Úvod

Koncepty racionalizované totality se v historii bezesporu vyskytovaly a vyskytují. Stačí připomenout Platónův kastovní systém nebo Aristotelovu nedůvěru v demokracii. Tyto příklady jsou natolik známé, že není třeba je více připomínat. Existuje nicméně politicko-ekonomický směr, který je historicky mladší, pro současnost podstatně ilustrativnější, a možná právě proto nepříliš zmiňovaný, ačkoli o jeho významu svědčí například to, že ovlivnil mimo jiné Huga nebo Balzaca. Jedna z čelných postav počátků sociologie, Auguste Comte, byl dokonce jistou dobu v nejužším kruhu spolupracovníků zakladatele tohoto směru, Henriho de Saint-Simona, podle něhož se směr nazývá.

Jaká je jeho idea a jakým způsobem souvisí se současností? Na následujících řádcích se pokusím Saint-Simonismus stručně představit a poté upozornit na některé paralely se současností, které mi při jeho studiu neodvratitelně přicházejí na mysl.

Saint-Simonismus

Saint-Simonovy klíčové pojmy jsou 'Nový řád' a 'Nová svoboda'. Nový řád spočívá v reorganizaci společnosti na společnost řízenou pomocí 'věděckých principů'. Tak, jak se objevují zákony v přírodních vědách, se dají hledat i zákony společenské, a tedy i politické rozhodování musí být založeno na metodách (přírodní) vědy (zde je patrná blízkost Comtově pozitivismu). Z toho vyplývá nutnost ustanovit centrální řídící orgán - Saint-Simon mu říká Newtonova rada. V jeho třech komorách má zasedat několik stovek vědců, inženýrů, umělců a velkých podnikatelů, kteří objevují objektivní pravdu a pomocí ní formulují zákony, kterými se musí řídit zbytek společnosti.

Z toho vyplývá zmíněná 'Nová svoboda' - občan se vzdává osobní svobody ve prospěch šťastného života. Obyčejný člověk sám si jej totiž nedokáže zabezpečit, jelikož k tomu nemá dostatečné schopnosti. Šťastný život mu dokáže zaručit jen vláda elit. Přechod od staré svobody k nové spočívá v umědomění si této skutečnosti a podřízení se rozhodování Newtonovy rady. Společnost řízená Novým řádem se tak konečně zbaví chaosu a konkurence, čímž umožní technologický pokrok, ekonomický růst a z něj vyplývající vznik nových elit.

Axiomy a jejich důsledky

Saint-Simonova konstrukce vychází z Comtovy teze o stejnosti podstaty přírodního a společenského světa. Z toho vyplývá, že metody přírodních věd jsou univerzální a není žádný problém je použít i ve vědách společenských, a zejména politice, naopak, takový postup je žádoucí.

O jaké politice ale potom mluvíme? Saint-Simon byl přesvědčen, že pravda je jen jedna a společenský řád je stejně pevný jako například zákony fyziky. Jakákoli forma pluralitního rozhodování, ve které si mohou konkurovat různé názory a zájmy je nesmyslný, dokonce škodlivý - proto je úkolem elit objevit jednu jedinou obejektivní pravdu. Stejně tak je nevhodná konkurence v ekonomice, protože správný výrobní postup je vždy jen jeden a musí být objeven osvícenou elitou. Politika coby rozhodovací proces nemá v takové společnosti žádné místo.

Dnešní odkaz?

Při četbě seriózních světových politických a ekonomických magazínů se nemohu ubránit dojmu, že by někteří jejich autoři rádi uvítali takový svět, jaký načrtl Saint-Simon před dvěma sty let. Stačí si přečíst reakce na americké či rakouské prezidentské volby, referendum v Nizozemí o asociační dohodě s Ukrajinou nebo nejčerstvěji referendum v Británii o vystoupení z EU.

Příkladů je celá řada: Například na Foreign Policy komentátor (či snad analytik?) James Traub píše, že 'Je čas, aby elity povstaly proti ignorantským masám', protože "Republikánská strana je plná popíračů vědy a ekonomické reality..." a dovolila vystoupit muži, který vytváří realitu pro hloupé lidi. Je také nutné si přiznat, že lidé jsou pomýlení a je na elitách, aby je z omylu vyvedly.

Ve francouzském Le Monde vzkazuje jistý přední světový právník politikům Evropské unie v článku 'Zakažte referenda, abyste zachránili evropský projekt': "Přestaňte zahazovat evropský projekt, státy, za které jste zodpovědní, geopolitickou pozici Západu a světovou ekonomiku v zájmu svých osobních ambicí a zájmů svých následovníků! (myšleno voličů národních států)".

Poměrně groteskní je výrok prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse o možném odsouzení Davida Camerona za to, že britské referendum povolil. Stejně tak článek bývalého poradce Evropské komise Frasera Camerona reagující na referendum v Nizozemí s názvem 'Proč bychom měli zakázat referenda o politikách EU' argumentujících tím, že voliči jedné země nemohou změnit to, o čem 27 ostatních zemí již rozhodlo (nezmíní však už, že pouze prostřednictvím eurokomisařů).

Ani v českém protředí takový přístup není ničím výjimečným. Stačí vzpomenout na prezidentskou volbu nebo výrok poslance Miholy k zamítnutí zařazení debaty o referendu k setrvání v EU na program Sněmovny: "Na tom, že je to blbost, nesmysl, neopodstatněná záležitost, trvám ... Nemáme jinou alternativu než EU, dobře to víme." Kdo 'to' ale 'ví'? Skutečně může být jeden člověk natolik sebevědomý, aby v jedné větě zastoupil deset a půl milionu lidí, aniž by se jich zeptal?

Konec

S příklady bychom mohli pokračovat donekonečna, nicméně všechny tyto hlasy mají společného jmenovatele - rozhodovat musí ti, 'kteří tomu rozumí'. Není ovšem příliš zřejmé, kdo tyto elity mají být. Jaká síla má rozhodnout o tom, kdo je patricij a kdo plebejec? Má mít vyšší váhu ten hlas, jehož majitel má za sebou více semestrů studia?

Racionální důvody odmítnutí elitářského systému podpořených výzkumy nabídl Petr Robejšek v textu 'Proč je masa moudřejší než elity?', přidám však další: Politologové a ekonomové se mohou tvářit, že vytvářejí objektivní analýzy a odhalují realitu, často za pomoci velmi sofistikovaných nástrojů, ale vždy budou vedeni svými vlastními partikulárními zájmy a zájmy svých institucí. A v jejich zájmu bezpochyby elitářské systémy jsou. Nejinak tomu bylo u Saint-Simona. Jak píše Holman: "Není pochyb, že to byla právě Saint-Simonova myšlenka o vůdčí roli elit, která byla pro známé osobnosti tak přitažlivá."

I intelektuální elita je člověk a žádné vzdělání ani prestiž nedokáží zaručit dost empatie k tomu, aby jednotlivec či malá skupinka rozhodovala vždy plně ve prospěch milionů lidí. Sociální inženýrství není ničím víc, než hayekovským předstíráním znalostí. Myslím, že společenské zákony jsou jiné podstaty, než přírodní. Přírodní zákony existují a je třeba je objevit - ty společenské je třeba vytvořit na základě konsenzu mnoha rozdílných zájmů a ani ten největší génius všechny tyto zájmy nemůže znát. Proto společenské zákony nedokáže vypočítat sebeosvícenější elita.

Možná, že paralela Saint-Simonismu se současným posunem EU a euroamerických intelektuálních a politických špiček k diktatuře 'vědecké elity' je mylná a jako obvykle za všechno může Putin. Nebo že by nám v civilizovaném světě vyrůstala 'Nová demokracie', stejně demokratická jako byla Saint-Simonova 'Nová svoboda' svobodná?

Zdroje

  • Schumpeter, Joseph A. History of economic analysis. Psychology Press, 1954.
  • Holman, Robert. Dějiny ekonomického myšlení. Nakladatelství CH Beck, 2005.
  • http://foreignpolicy.com/2016/06/28/its-time-for-the-elites-to-rise-up-against-ignorant-masses-trump-2016
  • http://www.euractiv.com/section/global-europe/opinion/why-we-should-ban-referenda-on-eu-policies/
  • http://www.breitbart.com/london/2016/06/23/lawyer-ban-referendums-save-eu/
  • http://nazory.ihned.cz/komentare/c1-65358410-vzpoura-gerontu-koncerty-vam-zakazou-misto-nich-dostanete-referendum-o-vystoupeni-z-eu
  • http://zpravy.idnes.cz/blbost-nesmysl-rekl-mihola-a-poslanci-vyradili-referendum-o-odchodu-z-eu-1or-/domaci.aspx?c=A160504\_104906\_domaci\_kop
  • http://zpravy.idnes.cz/poslanci-kyvli-na-to-ze-chteji-jednat-o-referendu-o-vystoupeni-z-eu-1dn-/domaci.aspx?c=A160503\_151811\_domaci\_kop
  • http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-je-masa-moudrejsi-nez-elity-f18-/p\_politika.aspx?c=A160604\_161248\_p\_politika\_wag
Autor: Marek Soukup | pátek 8.7.2016 12:27 | karma článku: 21.13 | přečteno: 574x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 190 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 599 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 880

Někdy až moc přemýšlející věčný nespokojenec s podivnou vlastností hledat alespoň třetí strany mincí. Mimo to student ekonometrie, ekonomie a mezinárodních vztahů. Ale to už není tak podstatné :)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...